Faylinn

Inte ens mjölk?!

Publicerad 2014-05-04 16:51:00 i Djurrätt,

Det här med att dricka mjölk sitter så hårt inrotat i människor att en många gånger framstår som helt knäpp som väljer bort mjölkprodukter.
 
"Men man måste ju mjölka kossan, annars får den ju ont!"
 
Ju längre tiden går och ju mer jag reflerkterar över det, desto mer absurt framstår mjölkdrickandet för mig. Kor producerar, precis som alla andra däggdjur, mjölk för att föda sin avkomma.
Ser jag ut som en kalv? Gör du? Varför tror människor att mjölk är något livsnödvändigt, när vi inte ens tillhör samma art. Jag drack modersmjölk som spädbarn, som vuxen människa finns det absolut ingen anledning för mig att dricka mjölk. Särskilt inte från en ko.
 
Kor är avlade för att producera stora mängder mjölk och kalven tas från modern redan efter ett eller i bästa (sämsta?) fall några dygn. Det är så grymt att jag inte ens vill tänka på det. Jag och många andra har blivit helt hjärntvättade från tidig ålder med att det är så otroligt naturligt att dricka mjölk och att om man inte mjölkar kossan får den ont och det vore djurplågeri. Det sistnämda stämmer absolut, men om man inte tog kalven ifrån sin mor hade problemet varit löst. För hur galet det än låter, så krävs det en kalv för att kon ska producera mjölk (helt crazy I know!). 
 
Hade det varit något annat husdjur man talat om, som t ex en hund, skulle de flesta anse att det var djurplågeri att man tog valparna från mamman efter ett par dygn, bara för att vi människor anser oss ha mer rätt till modersmjölken. 
 
Det anses även konstigt av många i Sverige att amma sitt barn längre än 1-1½ år (låter helt sjukt i mina öron, amma så länge ni och ungen vill), men att sedan gå över till att ge barnet modersmjölk från en ko, det är helt naturligt!
 
Jag vet att det här är provocerande för vi lever i ett samhälle där mjölkdrickandet är norm, just därför tycker jag att det är extra viktigt att reflektera över våra vanor och kanske någonstans inse att bara för att man "alltid" gjort på ett sätt, så behöver det inte vara det bästa alternativet.
 
Bild från Wikipedia.

Om

Min profilbild

Sandra

Mitt namn är Sandra och jag är en norrbottning bosatt i Stockholm. Jag bloggar om min vardag, konst i olika former, djur, skönhet och helvegetarisk/vegansk kost.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela